Oke Oke Oke – Idan huikea hyppy yksäristä muodostelmaan

Muodostelmaluistelu on lajina monipuolinen, vaativa ja näyttävä. Joukkueessa luistelu tuo taito-luisteluun oman mausteensa ja haasteensa. Muodostelmajoukkueita on jo pienille luistelijoille, mutta joukkuelajin voi löytää vanhemmallakin iällä. Ida Kiiveri siirtyi yksinluistelusta muodos-telmaluisteluun. Alla Idan tarina.

Päädyin muodostelmaluisteluun omasta tahdosta, mutta osittain myös vahingossa. Halusin saa-da jatkumoa omalle luistelu-uralle, sillä yksilöpuolella ei pysty jatkamaan iäisyyksiä lajin parissa. Yksinluistelun puolella on olemassa aikuisten sarjoja ja muita, mutta harjoittelupaikkoja seurois-sa on vähän. Muodostelmaluistelun parissa on paljon enemmän vaihtoehtoja – joukkueita, joissa voi harjoitella enemmän tai vähemmän omasta tahdosta riippuen. Olin tulossa luistelemaan kansallisiin senioreihin oman yksinluistelu-uran jälkeen, mutta päädyinkin testijäille Naantalin SM-juniorijoukkueeseen Sun City Swingeihin ja se olikin menoa sitten.

Elementit haltuun

Vaihto lajista toiseen sujui hyvin. Aluksi kaikkien elementtien tekeminen oli hankalaa, kun ei ol-lut ihan varma mitä kaikissa piti tehdä, mutta onneksi valmentajat ja joukkue auttoivat minua aina. Perusluistelu oli minulla hallussa, mutta tietenkin oli sielläkin asioita, mihin piti kiinnittää enemmän huomiota.

Yhdessä tekeminen

Kuvaaja: Kirsi Laine

Olin aina tottunut treenaamaan yksin ja itselleni, mutta yhtäkkiä pitikin treenata joukkueen eteen, mikä oli samalla kivaa, mutta ei aina helppoa. Joukkueeseen sitouduttaessa tulee vastaan erilaisia hauskoja asioita, mutta myös vaikeuksia. Läsnäolopakko oli minulle ehkä henkilökohtai-sesti hankalinta. Yksinluistelussa treenaat vain itsellesi ja sen takia harjoittelu onkin vain sinulta itseltäsi pois, mutta kun olet joukkueessa etkä pääse harjoituksiin, on se koko joukkueen murhe. Sen takia tämä vuosi on saanut minut priorisoimaan elämäni aina harjoituksia ajatellen.

Nostoja ja temppuja

Itse harjoittelu muuttui tietenkin sisällöllisesti, mutta myös ajallisesti. Normaalisti olin tottunut aina luistelemaan jäällä max puolitoista tuntia, mutta muodostelmaluisteluun tullessa tuli tutuksi myös jopa kahden ja puolen tunnin jäät. Aluksi jaloissa kyllä tuntui, mutta nyt jo alle kahden tunnin jäät tuntuvat menevän ihan liian nopeasti. Sisällöltään kuten moni jo arvaa, niin jäällä tehtiin paljon perusluistelua ja askeleita, mutta paljon myös temppuja ja yksäreille tuttuja elementtejä, kuten piruetteja ja hyppyjä. Itse henkilökohtaiset lempparini ovat erilaiset temput, kuten nostot ja kuolemanspiraali. Näitä yhteisiä temppuja ei ole tehty yksärissä ja ne ovat onnistuessaan ihan älyttömän hienoja tehdä ja myös näyttäviä. Välillä on ollut pakko jopa pistää silmät kiinni läpimenon päässä peläten kovaa vauhtia, toisella kertaa taas hermostua itselleen, kun ei muista laskea askelten tahteja ja huutaa kisoissa kurkku suorana ”Oke Oke Oke” tietä-mättä vieläkään yhtään mitä se tarkoittaa. Mutta kaikki tämä on ollut todella upeaa.

Parasta muodostelmaluistelussa on joukkue.

Joukkueessa tuetaan , kannustetaan ja autetaan toisia. Sen jälkeen, kun olin monta vuotta yksin paahtanut oman urheilun eteen, tuntui erityisen mukavalta saada olla osa joukkuetta, joka yh-dessä treenaa kohti yhteisiä tavoitteita. Jo parin päivän jälkeen saavuttuani joukkueeseen, olinkin saanut yli 20 uutta ystävää ja kaveria. Koppiin on aina turvallista mennä ja siellä yhdessä nauretaan ja itketään ja jaetaan yhdessä kaikki. Joukkue on ollut minulle kuin toinen perhe, luisteluperhe.

Hyvä fiilis

Muodostelmaluistelun tietenkin parhaat asiat ovat kisat ja leirit. Yhdessäolo ja yhteisten huuto-jen ja kisafiilistelyjen tekeminen on aina kivaa. Koskaan ei ole tarvinnut olla pahalla mielellä tai huonolla fiiliksellä, kun joukkueen luoma ilo ja hyvä fiilis tarttuu aina toisiin. Kisoissa aina huu-detaan ääni käheäksi ja leireillä leikitään kaikki maailman leikit mitä vaan mieleen tulee. Mutta mikä tärkeintä aina ollaan yhdessä!

Muodostelmaluistelu on mielestäni ollut ihanaa ja kannustankin muitakin yksäreitä siirtymään muodostelmaan, jos haluaa luistella musiikkia tulkiten täydellisessä luisteluasennossa kohti joukkueen yhteisiä tavoitteita. Tämä on aivan ihanaa.

Kuvaaja: Kirsi Laine

Takaisin ylös